Seinän vierellä
aurinkolaikulla vetää
kevytsavuketta
vauvanvaunua
varovasti keinuttaen ja toivoo etteivät
ne näe. Hame viistää
höyryävää
asvalttipälveä. Mitä jää
jäljelle
sielusta kun
klitoriksen
ottaa pois
kun joku ommellaan
umpeen ja
ratkotaan auki? Pinkeän ihon
läpi kuultava hehku
valona
veden kalvolla
päilyvä hymy
motiivejasi
puntaroivat
valppaat silmät. Kipu
ja halu eteenpäin
lyhyin askelin. Pitkät
repivät kiusattua
frigidiä
lihaa. Hän
on koulussa. Osaa
lukea
ja puhua vierasta kieltä
sanaa sanan perään
pannen kertoa ja
vähentää, eikä ymmärrä
mitä huutaa jalkakäytävällä
maiharimies.
Ei haluakaan. Äidillä oli
yhdeksän
ja niin monta pitää
sinunkin
kantaa. Tahdot mennä
töihin
niin kuin toiset
naiset viedä lapsen
hoitoon
hakea sen
neljältä
mennä kaupan kautta
kotiin
niin kuin toiset
naiset. Illalla hän
toivoo
ettei hänelle näytetä
tänä yönä
sitä unta
joka ei ollut
unta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olen alusta asti lukenut runojasi ja pitänyt siitä mitä sanot ja miten itseäsi ilmaiset. Nyt olen vaikuttunut; rikot tabun suomalaisesta miehestä joka ei kykene ymmärtämään saatika sisäistämään naisen elämää...
VastaaPoistaHyvää Minna Canthin päivää!
Kyllä, olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Minulle tulee päivittäin mieleen somalityttöjen varmasti ahdas tilanne ja varsinkin tässä monikulttuurisessa korttelissa.
VastaaPoistaOlen yrittänyt saada näihin nuoriin koululaistyttöihin yhteyden, mutta he ovat arkoja eivätkä uskalla jäädä puhumaan vieraan kanssa.
En usko että näytän erityisen vaaralliselta, ongelma on että niin monet silmät katsovat.
CRANE : Tosi suuret kiitokset kauniista sanoistasi. Itse uskon, että miehen ja naisen psyykkiset erot ovat suurelta osin kulttuurin tuottamaa pintakuorrutusta. Miehen on mahdollista ymmärtää naista ja päinvastoin. Se on kiinni tahdosta, ja tietysti niistä sapluunoista, joita kantaa päässään lapsuudenperintönään. Nekinhän ovat kyllä muokattavissa vielä aikuisiällä.
VastaaPoistaRIPSA : Somalinaiset ovat niitä sorretuimpia ja solvatuimpia olentoja tässä maailmassa. Yhteyden saaminen heihin on varmasti vaikeaa, koska he eivät ole tottuneet odottamaan mitään hyvää vierailta ihmisiltä. Itselleni se on helpompaa koska olen maahanmuuttajien opettaja, ja minulla on myös somalimiesten jonkinasteinen luottamus. Jos haluat jatkaa yhteydenottojasi, suosittelen etsimään yhteyttä ulkomaalaistoimiston tai Setlementin kautta. Niiden kautta saat ikään kuin "suosituksen" ja huomaat käveleväsi omassa kotikaupungissasi Suoraan Kolmanteen Maailmaan.
Kylmät väreet meni tätä lukiessa, kun tämä on vielä niin tottakin.
VastaaPoistaOlen odotellut miesten kommentteja, mutta täytynee "uhrautua" itse. Teemasta: tilanteeseen asettumista voi harjoitella sillä, että kuvittelee itseltään leikatun peniksen pois murrosiässä. Runosta:alkutilanne syvenee rajusti ja päättyy pelkoon. Välinpitämättömyyden kuorrutuksella yritetään pitää itseä kasassa. Vaikuttava, et heittele katteetonta positiivisuutta, vaan jätät se lukijan haasteeksi, yhteisön haasteeksi.
VastaaPoistaKiitti Pasanen uhrautumisesta. Sen verran tarkennusta, että ympärileikkaus tehdään jo varhaisvuosina. Peniksen poisto on muuten hyvä vertaus mutta se vie lisääntymiskyvyn, mitä naisen ympärileikkaus ei (pääsääntöisesti) tee.
VastaaPoistaRunon nainen kapinoi kohtaloaan vastaan : hän haluaa mennä töihin eikä jäädä kotiäidiksi. Hän polttaa tupakkaa, mikä on aika äärimmäinen tabu somalinaisilla. Töihin haluaminen on suhteellisen yleistä, ja eurooppalainen "vapaa" töissäkäyvä nainen herättää somalinaisissa voimakkaita ja monensekaisia tunteita.
Somalinaisten toiveiden ja mahdollisuuksien välillä on valtava kuilu : suomalaiset työnantajat eivät palkkaa riemusta kiljuen puolilukutaidotonta ja -kielitaidotonta naista, joka haluaa ehdottomasti peittää hiuksensa ja pitää pitkää hametta. Tähän kun lisää ne 9 lasta mitkä pitäisi jossakin välissä pyöräyttää, niin haaste on aika rankka. Ei mikään ihme, että somalinaisten työllisyysaste on Suomessa erittäin alhainen. Jonkin verran heitä on mm. siivoojina, lähihoitajina ja sairaanhoitajina.
Ratkaiseva kysymys on, kuinka näiden maahanmuuttaneiden naisten Suomessa syntyneet tyttäret kykenevät sovittamaan kulttuurinsa vaatimukset ja suomalaisen yhteiskunnan vaatimukset yhteen. Heillä on äiteihinsä verrattuna monta etua, kuten toimiva kieli- ja kirjoitustaito. Ja ENNEN KAIKKEA : sairaanhoitajat arvioivat, että somalityttöjen ympärileikkaukset ovat käytännössä loppuneet Suomessa. Ympärileikattuja ovat lähinnä vain ensimmäisen polven maahanmuuttajat ja lisäksi aika monet 1990-luvulla Suomessa syntyneet (ympärileikkauksiin ei hoksattu ruveta puuttumaan välittömästi).
Vahva runo, todella väkevä.
VastaaPoistaTosin tunnen myös niitä somalialaisia jotka eivät esim. ympärileikkaa tyttäriään, ovat saaneet yliopistokoulutusta, eroavat väkivaltaisista miehistään täällä asuessaan etc.
Itseasiassa se, että naiset sosiaalistuvat nopeammin vieraissakin oloissa, sen olen kuullut synnyttävän ristiriitoja näissä perheissä. Ja miehet useimmiten kuulema perhemuutostilanteissa turvautuvat uskontoon, ja "hylättyinä" heistä jotkut sitten liittyvät ääriuskonnollisiin ryhmiin.
Olin muutamia vuosia lähemmin tekemisissä, nimenomaan somalialaisten kanssa ja tapasin myös naisia jotka eivät jääneet vain kotiin.
Juttelin joku aika sitten sudanilaisen naisen kanssa, joka sai miettimään omia arvostuksiani. Hänellä oli neljä lasta, nuorin viiden vanha, ja hän kaipasi kovasti uutta vauvaa. Mies on kaukana niin lapsia ei ole tulossa lisää. Afrikassa olisi uusi lapsi kahden vuoden välein, tavoitteena 10. Yritin todistella kuinka mukavaa on, kun ei ole niin montaa lasta, ja hän väitti vastaan. Meillä on päivähoitokin kuulemma niin hyvä, että opiskelu tai töissäkäyminen onnistuisi suurperheen äidiltä hyvin, toisin kuin hänen kotimaassaan. Eikä kotitöistäkään ole huolta, lapset kun opetetaan niille töin heti pienestä. Suorastaan mykistyin, ennakkoasenteenihan oli että voi vaimoparkoja kun ovat vain lapsentekokoneita ja tämä nainen todisteli aivan muuta.
VastaaPoistaVahva kuvaus vahvuudesta.
VastaaPoista